Auteursrecht

Kerken en gemeenten hebben in hun zondagse en doordeweekse activiteiten te maken met rechten van makers en uitvoerders van artistieke of letterkundige werken.

Denk bijvoorbeeld aan het (af)spelen van muziek, het vertonen van een film, het gebruik van de beamer en het maken van opnamen van de dienst. 

De rechten van makers van werken staan beschreven in de Auteurswet. De Wet op de Naburige Rechten behandelt de rechten van uitvoerend kunstenaars, platenmaatschappijen en omroeporganisaties.

Het Bureau Juridische Zaken van de Protestantse Kerk (PKN) heeft een uitgebreid rapport op haar website staan.
Dit rapport hebben wij opgenomen in onze bibliotheek. U kunt dit hier downloaden.
Een individuele gemeente kan, door het rapport te bestuderen, nagaan met welke activiteiten ze te maken heeft met het Auteursrecht en de Wet op de Naburige Rechten. 

De VPE is van mening dat het passend is dat haar leden zich aan de wet houden. Vanwege de administratieve belasting voor de VPE, die een centrale regeling voor al haar leden met zich meebrengt, laat de VPE de naleving van de wet over aan de verantwoordelijkheid van de individuele gemeenten. 

Het CCLI is door de BUMA gepermiteerd om naast de BUMA rechten ook de overige rechten van gospel artiesten en tekstschrijvers te behartigen.

Sluiten