Versoepelingen Covid-19 maatregelen en kerken

Versoepelingen Covid-19 maatregelen en kerken

17 september 2021 door Ruth Sleebos 3 reacties

Gemeenschap, relatie en verbinding zijn kernbegrippen van kerk-zijn. We hebben nu 1,5 jaar moeten anticiperen op de door de overheid genomen Covid-19 maatregelen, waarbij de onderlinge gemeenschap, de relatie en verbinding met elkaar onder druk kwam te staan. Het is een uitdagende periode geweest om kerk te zijn en nog zijn we niet klaar met het Covid-19-beleid.

Per 25 september gaan nieuwe versoepelingen gelden; de 1,5 meter-maatregel wordt opgeheven. Aan de ene kant is het fijn, want het geeft een gevoel dat er weer meer mogelijk is als kerken. Aan de andere kant krijgen we te maken met de coronacheck die op vele plaatsen wordt ingevoerd alvorens je een (binnen)locatie mag betreden. Wat betekent dit voor de erediensten en andere bijeenkomsten die we als kerken organiseren?

Er zal verschillend op gereageerd worden met eigen gemotiveerde argumenten. Als VPE bestuur zien we kerk als een plek die open is voor iedereen. We adviseren de kerken om vrije toegang voor iedereen te borgen; voor mensen die geprikt zijn met een coronavaccin en diegenen die daar niet mee geprikt zijn. Vrije toegang betekent volgens ons ook geen coronacheck bij de voordeur.

We raden de kerken aan om de ruimtes goed te blijven ventileren, desinfectie van handen bij de ingang te blijven handhaven, en wanneer men corona-gerelateerde klachten heeft de mensen te adviseren een zelftest te doen en thuis te blijven.

Registratie vooraf een dienst is niet meer verplicht, maar we kunnen ons voorstellen dat je dat als kerk wel wil blijven doen, om bij een coronabesmetting adequaat te kunnen handelen.

Binnen adviseren we rekening te houden met de mensen die wel graag nog de 1,5 meter afstand willen houden, door plekken te creëren in de zaal waar dat kan. Dit kan bijv. door rode kaarten mee te geven aan mensen die dat willen zodat deze naast de stoel gelegd kan worden of een apart vak te reserveren in de zaal waar stoelen 1,5 meter uit elkaar staan en dergelijke. Probeer te zoeken naar de best mogelijke oplossing om met elkaar de dienst fysiek, in gezamenlijkheid te beleven en elkaar te ontmoeten.

Bijgaand tevens de link van het CIO-advies van vandaag dat hierop aansluit.

We wensen jullie Gods wijsheid in dit alles toe.

Labels:

Reacties

 1. Richard Kelly Richard Kelly Schreef op 17 september 2021 om 15:15:04

  Thanks Ruth! Heel informatief artikel.
  Blessings

 2. Erwin Beerman Erwin Beerman Schreef op 17 september 2021 om 21:51:56

  Relatief slappe informatieve info voor de gemeentes. Tot nu toe ook nooit reacties gehad op eerdere mails, dus verwacht het nu ok niet. Maar het feit dar gesproken wordt over een coronacheck! En dan nog het feit dat eventuele registratie niet echt wordt afgeraden, maar zelfs begrijpelijk gevonden wordt, onvoorstelbaar. De afgelopen 18 maanden hebben jullie helaas je niet echt geprofileerd en gewoon alles geslikt hebben van de overheid. Ja, ik weet dat er in de bijbel staat de overheid te eren, maar dat gaat tot een bepaald niveau. Helaas is dit wel de VPE waar naartoe vervallen is. Erg jammer, zeker omdat het ook bij jullie het besef doorgedrongen zou moeten zijn, dat de overheid (wereldwijd) de boel flink aangedikt hebben en houden.

  Nooit trouwens begrepen wie het CIO is en hoe zij tot stand gekomen zijn, maar ik heb nooit begrepen hoe makkelijk zij zich in de luren hebben laten leggen tijdens de gesprekken met de overheid. En dan aangeven dat de 1,5 mtr. regel vervalt maar gepaste afstand nog steeds wordt geadviseerd!!! Nog nooit is er zo met griep seizoenen in de afgelopen jaren zo gesproken. Jullie zullen wel aangeven dat Corona geen griep is, maar dan hebben jullie niet naar de cijfers van de WHO gekeken schijnbaar.

  Maar toch hoop ik dat jullie met de stappen die genomen gaan worden, weer een sterke en ook geloofs weg zullen gaan in slaan.
  Ik heb het CIO statement gelezen en krijg er werkelijk tranen van in mijn ogen.

  Zegen en groet,

  Erwin Beerman

 3. Johannes de Graaf Johannes de Graaf Schreef op 18 september 2021 om 14:34:13

  Ik heb nog een waardevolle tip: Mocht je een gereedschap als rode kaarten overwegen, knip deze dan in de vorm van een hart! Of maak er een gouden kaart van, dan laat je zien dat wij christen geheel anders zijn! Dat we zout en smaakmakers zijn :-) dat we insluiten in plaats van uitsluiten! Laat de kerk een plaats zijn waar je binnen mag komen met angst, maar de deur uit gaat met geloof en vertrouwen in onze redder.
  Succes met het invullen en inrichten van een veilige omgeving voor geprikten en ongeprikten.

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Sluiten